השבת רכוש מרומניה

בשנת 2001 נחקק ברומניה חוק מיוחד אשר אפשר לכל אדם שנכס נדל"ן שהיה בבעלותו הוחרם והולאם בתקופת השלטון הקומוניסטי, לתבוע את השבתו לידיו כדין. במקרים מסוימים הנכס עצמו מוחזר (השבה בעין) ובמקרים אחרים משולמים פיצויים

משרד עורכי דין אפרים גלסברג טיפל בתביעות שהוגשו על פי החוק תחת חלון זמנים מוגבל להגשת התביעות הללו, ועודנו מטפל בתביעות אלה ובתוצאותיהן.

ככל שהוגשה תביעה בעבר ואתם מעוניינים בייצוג משרד עורכי הדין אפרים גלסברג – צרו עמנו קשר.

השבת רכוש מרומניה- רקע

ערב מלחמת העולם השנייה חיו ברומניה "הגדולה" כ-750,000 יהודים, אשר למרות היותם מיעוט (כ-4.5% מאוכלוסיית רומניה), היוו כח מניע ומשפיע על הכלכלה המקומית והחזיקו בכ- 31% מן המפעלים התעשייתיים ומוקדי המסחר ברומניה.

הקהילה היהודית ברומניה הייתה קהילה עשירה ובעלת הון, נכסי נדל"ן ונכסים אחרים רבים.

האנטישמיות ברומניה הולידה אפליה במסגרת החוק, אירועי טבח וגירוש יהודים המוניים שהתרחשו עוד בטרם המלחמה, והגיעו לשיאם במהלך מלחמת העולם השנייה.

כ-400,000 מיהודי רומניה נרצחו בשואה, כאשר מרבית הנותרים נמלטו לארה"ב ולישראל חסרי כל, כשהם נאלצים להשאיר את רכושם מאחור. לאחר עליית השלטון הקומוניסטי רכושם הוחרם, כפי שהוחרם גם רכושם של הלא יהודים.

חוק השבת רכוש מרומניה 10/2001

לאחר מלחמת העולם השנייה רומניה הקומוניסטית פעלה להלאים את הרכוש הפרטי של כלל אזרחיה, ובפרט זכויות המקרקעין שלהם. לאחר המהפכה בשנת 1989 והחלפת המשטר הקומוניסטי, וכחלק מחתירתה של רומניה להצטרף לאיחוד האירופי, חוקקה המדינה בשנת 2001 חוק המאפשר למי שרכושו הוחרם והולאם על ידי המשטר הקומוניסטי, לרבות יהודי רומניה וצאצאיהם, לתבוע את השבת רכושם. התביעות מוגשות לרשות המקומית אשר בשטחה מצוי הרכוש שהולאם.

חוק 10/2001 קבע גם כי רכוש שלא ניתן להחזירו בעין (כלומר להחזיר לבעלות הבעלים המקורי או צאצאיו) – למשל במקרים שבהם הוא נמכר ע"י הרשויות לצדדים שלישיים או נהרס כאשר היה בבעלות הרשויות – ישולם פיצוי.

החוק וטיפול הרשויות בו הערים קשיים, ובראשן חלון זמנים מוגבל מאוד אשר איפשר להגיש את התביעות, ומי שלא עלה בידו להגיש תביעה במועד – איבד את זכותו. ניסיונות לתבוע פיצוי או השבה של רכוש שלא נתבע על פי חוק 10/2001 נדחו על ידי בתי המשפט.

משרד עורכי הדין אפרים גלסברג פעל להגיש תביעות על פי חוק 10/2001, ועודנו פועל בתביעות אשר טרם הוכרעו, בהליכים מול הרשות המשלמת פיצויים על פי החוק (ANRP), בהגשת תביעות במטרה להאיץ את טיפול הרשויות, כפיית ביצוע החלטות, ועוד. בנוסף, למשרד עורכי הדין אפרים גלסברג ניסיון בטיפול בנכסים שהושבו, השבה הכרוכה במגבלות מסוימות על פי חוק 10/2001.

בנוסף, משרד עורכי הדין גלסברג ממשיך לקבל לטיפולו תיקים של צאצאי בעלי נכסים אשר הגישו תביעות במועד אך מסיבות שונות לא המשיכו את הטיפול בהליך.

למידע נוסף ולכל שאלה בנושא, מוזמנים לפנות אלינו.

המידע עוזר לך? שתף עם חברים.
צרו עמנו קשר
  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.
לייעוץ מקצועי חייגו 04-8663483