אירוע התקף לב, או בשמו הרפואי אוטם שריר הלב, הוא חוויה קשה, דרמטית וטראומטית, אירוע של סכנה מוחשית המאיים על המשך החיים ואיכותם – זהו אחד מגורמי המוות המרכזיים אצל אנשים בוגרים בעולם המערבי.
אדם לאחר אירוע של אוטם שריר הלב עלול לסבול ממגבלות תפקודיות ברמות שונות המשליכות על כלל תפקודי היומיום, הן בחיים האישיים והן בכושר העבודה. לאחר ההתאוששות מן האירוע, חשוב לקבל ליווי משפטי-מקצועי מדויק ואיכותי אשר יסייע למקסם ככל האפשר את הזכויות הרפואיות הנובעות מן האירוע הלבבי, ובראשן האפשרות להכיר באירוע הלבבי כתאונת עבודה ולקבל גמלת נכות לנפגע עבודה.
בין הגורמים המרכזיים להופעת אוטם שריר הלב ניתן למנות כולסטרול, סוכרת, עישון, יתר לחץ דם וגם מתח מתמשך אצל אדם בעל אופי מסוג A. למרות שכמעט כל הגורמים הללו אינם קשורים לעבודה – ניתן לקשור בין התקף לב לעבודה על פי “תורת הגורם המשרה” – ולראות באירוע (חריג) שהתרחש בעבודה או בעל קשר מהותי לעבודה זמן קצר לפני הופעת האוטם כאירוע שהיווה את הגורם המשרה, הטריגר להופעת האוטם. כך, למרות שבאדם מקננת מחלת לב כלילית אשר היוותה את הבסיס להופעת אוטם שריר הלב, אשר מוסכם על הכל כי היא איננה קשורה לעבודה ואיננה נובעת מן העבודה, ניתן לקבוע כי אירוע לבבי / התקף לב הינו תאונת עבודה, והעובד עשוי להיות זכאי לגמלאות בענף נפגעי עבודה (דמי פגיעה וגמלת נכות מעבודה – גמלאות נכות זמנית, מענק נכות או קצבת נכות חודשית).
התנאי המהותי לקבלת הכרה כי אירוע של אוטם שריר הלב הינו תאונת עבודה הינו הוכחת התקיימותו של אחד מן השניים – בסמוך למועד הופעת אירוע האוטם:
א. מאמץ גופני בלתי רגיל בעבודה (“מאמץ בלתי רגיל”).
ב. התרגשות יוצאת דופן בעבודה (“אירוע חריג”).
הכרה באירוע הלבבי כתאונת עבודה עשויה להקנות לנפגע זכויות משמעותיות שאינן עומדות למי שחווה אירוע לבבי שלא הוכר כתאונת עבודה:
1. כיסוי ההוצאות הרפואיות הכרוכות בטיפול ובריפוי.
2. דמי פגיעה – תשלום 75% משכר העבודה הרגיל (שכר הברוטו המדווח לביטוח הלאומי בשלושת החודשים שקדמו לפגיעה), לתקופת אי כושר של עד 91 ימים מיום האירוע.
3. גמלאות נכות מעבודה – בהתאם לדרגת הנכות אשר תיקבע ע"י ועדה רפואית. שיעור הגמלה הינו פונקציה של דמי הפגיעה, כלומר מדובר בגמלה ששיעורה הינו נגזרת ישירה של הכנסת הנפגע. במידה ודרגת הנכות הצמיתה גבוהה מ-20%, תשולם קצבה חודשית. במידה ודרגת הנכות נמוכה מ-20% ישולם מענק חד פעמי בגובה 43 קצבאות חודשיות.
בניגוד לתאונת עבודה, שהיא פגיעה בעבודה שנגרמת בזמן עבודתו של העובד ועקב עבודתו (שבירת יד עקב נפילה מסולם; החלקה או נפילה עקב מפגע, ואף תאונת דרכים בדרך אל מקום העבודה או בחזרה ממקום העבודה), האירוע הלבבי אשר עשוי להיות מוכר כפגיעה בעבודה הינו אירוע תאונתי הנובע מגורמים שאינם נראים לעין, הוא אינו בעל קשר ישיר ומובן מאליו לעבודה, ולעתים הוא כלל לא מתרחש בשעות העבודה. בנוסף, האירוע הלבבי מתרחש כאמור עקב התממשות גורמי סיכון המקננים בגופו של האדם, ועל רקע מחלה טרשתית שהתפתחה ללא קשר לעבודה. לכן, תביעה להכרה באירוע לבבי כ-“פגיעה בעבודה” (תאונת עבודה) הינה מורכבת ודורשת ידע ומקצועיות בתחום זה, ויש לנהלה בצורה מושכלת ותוך תכנון מראש.
הכרה באירוע הלבבי כתאונת עבודה עשויה להקנות לנפגע זכויות משמעותיות שאינן עומדות למי שחווה אירוע אשר לא הוכר כתאונת עבודה.
משרדנו עוסק בייצוג בתביעות להכרה בפגיעות לבביות כתאונות עבודה והצליח לזכות בהכרה באירוע הלבבי כתאונת עבודה במקרים רבים.